۲۶ مهر ۱۳۸۴، ۱۲:۵۰

قصه هاي قرآني و تأثيرات آنها بر فرد و جامعه (7)

دكتر رضايي: مخاطب شناسي و آگاهي از زمان مهمترين عوامل تأثيرگذاري مثبت در ارائه داستانهاي قرآني است

دكتر رضايي: مخاطب شناسي و آگاهي از زمان مهمترين عوامل تأثيرگذاري مثبت در ارائه داستانهاي قرآني است

دكتر رضايي مترجم و مفسر قرآن كريم با اشاره به اهميت درك پيامهايي كه در قصص قرآني نهفته است، گفت: آنچه در اين راستا بسيار ضروري بنظر مي رسد دريافت مفاهيم قرآني و بازسازي و القاء خصوصيت آنها با توجه به موقعيت مخاطب و شرايط روز جامعه است .

دكتر محمد علي رضايي مترجم و مفسر قرآن كريم در گفتگو با خبرنگار گروه دين وانديشه "مهر" با تأكيد بر اهميت دريافت معاني موجود در بطن قصص قرآني اظهار داشت: لازم است داستانهاي قرآني در عرصه اجتماعي بازسازي و القاء خصوصيت شده و هدف از آيات مورد بررسي قرار گيرند، چرا كه اين داستانها علاوه بر آنكه هشدارهايي را براي ما دارند، پيامهاي مهمي نيز براي زندگي در عصر ما خواهند داشت .

رضايي در مورد درك مفاهيم داستانهاي قرآني گفت: قرآن مملو از داستان انبيا و داستانهايي از افراد ديگر چون لقمان حكيم بوده  و همواره داراي پند و عبرتي براي افراد است كه مي بايست انسان از ظاهر اين قصه ها عبور كند تا به مفاهيم و نتايج عميقي كه در پس آنها نهفته است دست يابد .

وي در ادامه گفت: پيامهايي كه در قالب كارتونهاي تلويزيوني به كودكان ارائه مي شود اگر چه مي تواند در زمان كودكي آنان مفيد واقع شود اما فرد در هنگام بزرگسالي به تخيلي بودن اين برنامه ها پي برده و دروغين بودن آنرا مي فهمد، از اين رو تأثيرات آن پيامها نيز از بين مي رود اما بايد توجه داشت كه داستانهاي قرآني واقعي بوده و تأثيرات متفاوت و عميقي را به جاي مي گذارند . 

دكتر رضايي افزود: اگر نظامهاي آموزشي ما در قالبهاي مختلف اعم از برنامه هاي آموزشي  رسانه ها، بر اساس مفاهيم موجود در قصص  قرآن و نهج البلاغه  شكل گيرند، پيامهاي دريافت شده از سوي كودكان و جوانان تداوم بيشتري در رفتار آنان خواهد داشت چرا كه اين داستانها از قصه هاي واقعي بر آمده است و همواره قابل لمس خواهد بود از اين رو نظام درست تربيتي افراد در جامعه تثبيت مي شود و شخصيت آنان بر اساس قصص قرآني پايه ريزي مي شود .

وي با اشاره به اهميت رسانه ها در انتقال مفاهيم قرآني در قالب برنامه هاي جذاب گفت: بيشترين فعاليت تربيتي در دنيا از طريق كارتونها و فيلمها صورت مي گيرد و افراد فرهنگ خود را از رسانه ها دريافت مي كنند از اين رو ارائه اين آموزه ها در رسانه هاي گروهي بسيار مؤثر خواهد بود . 

دكتر رضايي يكي از بزرگترين مشكلات در كشورهاي اسلامي را در دست نداشتن تكنولوژيهاي پيشرفته رسانه اي اعلام كرد و گفت: كشورهاي صنعتي كه اين تكنولوژي را در اختيار دارند از آن در جهت اشاعه فرهنگ خود استفاده مي كنند . بهره گيري كشورهاي مسلمان از اين تكنولوژي مي تواند براي ارائه مفاهيم قصص قرآني در جامعه بسيار مؤثر باشد .

وي در ادامه با اشاره به راههاي ارائه اين مفاهيم اظهار داشت: مفاهيم و پيامهاي موجود در داستانهاي قرآني را مي توان به شكلهاي مختلفي چون نمايش، داستان سرايي، فيلم و نقاشي ارائه كرد و آموزش داد .

دكتر رضايي افزود: استفاده از روشها و فنون آموزش در عرصه قصه هاي قرآني بايد با توجه به ويژگيهاي قشر مخاطب و با در نظر گرفتن موضوعات روز صورت گيرد براي مثال گروه كودكان و نوجوانان به برنامه هاي هنري و جاذب تمايل بيشتري دارند و براي گروههاي سني بالاتر لازم است كه از ابلاغ مستقيم و به شيوه استدلالي استفاده كرد .

وي در ادامه با اشاره به اينكه هر يك از راههاي ارائه آموزه هاي داستانهاي قرآني جايگاه ويژه و تأثير خاص خود را دارند گفت: در مسائل تبليغ ديني هر روش و شيوه اي براي تبليغ جايگاه خود را دارد و با بررسي  شرايط اجتماعي و مخاطبان مي توان از هر يك از اين فنون بهره برد .

کد خبر 242691

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha